Zakelijke bankrekeningen verzekerd tegen cybercrime

Krijgt u ook wel eens van die phishing-mails, van die mails waarin, in meestal slecht Nederlands, namens de bank, u wordt meegedeeld dat de bankrekening is geblokkeerd en dat u bepaalde gegevens moet controleren alvorens de rekening weer kan worden vrijgegeven?

Als u daarop ingaat, wordt u een aantal gegevens afhandig gemaakt. Die gegevens zijn bijvoorbeeld uw wachtwoord of pincode.  Nu zult u zeggen; dat overkomt mij niet, ik ben niet gek!  Maar u zult er versteld van staan hoeveel mensen er wel intrappen!

In een bedrijf in Zeist waar ongeveer 250 mensen werken, doet de IT-afdeling het zelf. Gewoon om te kijken hoeveel medewerkers “fout” reageren op de phishingmails.  Dus de IT-afdeling stuurt zelf zo’n mail en registreert vervolgens wie verkeerd reageert.  Dat wordt dan door­gegeven aan de afdelings­leiding zodat deze gepaste maatregelen kan nemen zoals een opfris-training voor die medewerkers bijvoorbeeld.

Uw onderneming heeft geen 250 mensen in dienst een meestal ook geen eigen IT-afdeling die zulke tests kan doen.  U wordt dus waar­schijnlijk ooit geconfronteerd met de werkelijkheid.  De wachtwoorden en pincodes van uw bedrijf liggen plotseling op straat.

De bankrekeningen kunnen worden leeggehaald en dat gebeurt heel snel en zonder dat u dat tijdig kunt voorkomen. Want de dieven doen dat natuurlijk op een moment dat u niet in uw systeem zit, zoals in het weekend bijvoorbeeld.

En de bank?  Wat doet die?

Bij bedrijfsmatige rekeningen ligt de aansprakelijkheid voor dit soort risico’s geheel bij het bedrijf.  De banken hebben zich bij zakelijke cliënten gevrijwaard van dergelijke claims. Dus de schade is voor u.

Er is gelukkig voor veel bedrijven een verzekeringsoplossing.  Natuurlijk gaat deze verzekerings­oplossing er vanuit dat de minimale beveiliging zoals een firewall en een virusscanner die minstens dagelijks wordt geüpdated, goed geregeld zijn en dat pincodes op uw kantoor niet “vrij verkrijgbaar”  zijn.

Wat dekt deze verzekering dan?

Het verlies van gelden door:

Hacking (cybercriminelen dringen uw systeem in en kunnen daardoor bij de tegoeden van uw bankrekening)

Phishing (door middel van toezending van valse mails verkrijgen van inloggegevens en pincodes)

Man in the middle (plaatsen van zogenoemde malware, waardoor het verkeer tussen uw computer en die van bank kan worden gemanipuleerd).

De kosten van forensisch onderzoek door gerenommeerde  bedrijven wordt betaald, zodat de oorzaak kan worden gevonden en voor de toekomst weggenomen.

Alle bankrekeningen die bij de banken in Nederland zijn ondergebracht, zijn verzekerd. De lijst van goedgekeurde banken is op verzoek verkrijgbaar.

Gelieerde entiteiten, dus Nederlandse dochters zijn automatisch meeverzekerd. Er zijn ook mogelijkheden om bijvoorbeeld de bankrekeningen van de Stichting Derdengelden mee te verzekeren.

De premie?

Voor de meeste bedrijven die behoren tot de ZZP-ers of MKB-ers, zal de premie maar een paar honderd euro per jaar zijn.  Belt u mij voor nader advies!