Meer accu- en aircoproblemen door zomerhitte

De hittegolf van afgelopen week heeft gezorgd voor meer autoproblemen. Alarmcentrale Allianz Global Assistance ontving 30 procent meer pechmeldingen van Nederlandse automobilisten. Vooral een hoger stroomgebruik door de airco en accuproblemen waren de boosdoeners.

Ook de start van de zomervakantie zorgde voor een piek aan pechmeldingen in het buitenland. Ten opzichte van vorig jaar lag dit aantal 23 procent hoger. Bij aanhoudende warmte moeten auto’s harder werken om de motor te koelen. Ook het gebruik van airco’s vraagt meer koelcapaciteit en leidt tot een hoger stroomverbruik. Doordat accu’s ook gevoelig zijn voor warmte zijn er meer pechmeldingen. De alarmcentrale geeft een aantal tips om de kans op pech bij zomerhitte te verkleinen.

Preventietips

  • Check of de radiateur vrij is van bladeren en ander afval.
  • Check het peil van de koelvloeistof en olie.
  • Zet de airco niet extreem veel lager dan de buitentemperatuur (max. vijf graden koeler). Dit is beter voor de gezondheid omdat de overgang naar de buitentemperatuur minder groot is. Daarnaast vergt dit minder capaciteit van de accu en de motor wat het beter koelen van de motor ten goede komt.

Voorkom korte ritjes met de auto. Korte ritten doen een relatief groter beroep op de accu.