De elobike heeft de wind in de rug

Een elobike is een fiets voorzien van een elektromotor en dit maakt de elobike een motorrijtuig. Een motorrijtuig moet WA worden verzekerd. Afhankelijk van de technische kenmerken van de elobike, zijn hierop echter uitzonderingen. In dit artikel fietsen we langs de belangrijkste verschillen.

Wie wil nou niet het gevoel hebben altijd met de wind mee te fietsen? Of altijd van een helling af te rijden? Met de komst van de elektrische fiets is dit al enige jaren mogelijk en ze bestaan inmiddels in vele soorten en maten. De markt van de elobike (ook wel e-bike genoemd) is innovatief en de ontwikkelingen gaan snel. Voor de Adviseur Schadeverzekering particulier is het zaak goed van deze ontwikkelingen op de hoogte te blijven en de daarmee gepaard gaande wet- en regelgeving.

Grofweg zijn er drie verschillende soorten elektrische fietsen te onderscheiden:

  • De elektrische fiets waarbij je niet hoeft mee te trappen en die zelfstandig (maximaal) 25 km/uur gaat (bijvoorbeeld de Spartamet).
  • De elektrische fiets die zonder trappen tot stilstand komt en met trappen tot 25 km/uur wordt ondersteund (de slow speed e-bike).
  • De elektrische fiets die met trappen tot 45 km/uur wordt ondersteund (de high speed e-bike).

Van deze drie wordt alleen de slow speed e-bike als een normale fiets gezien, zonder aanvullende regelgeving en/of verzekeringsplicht. Het aansprakelijkheidsrisico voor deze fiets is meestal gedekt via de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. De andere twee zijn volgens de huidige wet- en regelgeving snorfietsen. Hiervoor gelden onderstaande regels.

  • De bestuurder moet minimaal 16 jaar zijn en over een geldig bromfietsrijbewijs beschikken (een auto- of motorrijbewijs is ook goed).
  • Het voertuig moet voorzien zijn van een kenteken (blauwe plaat).
  • Het voertuig moet WA-verzekerd zijn.
  • De maximum snelheid bedraagt 25 km/uur (ook voor de high speed e-bike die harder kan).

De regels van de high speed e-bike wijzigen per 1 januari 2017. Vanaf die datum wordt de high speed e-bike gezien als bromfiets. Dit betekent dat deze fietsen vanaf die datum voorzien moeten zijn van een gele kentekenplaat, de bestuurder een helm moet dragen en zich aan de maximum snelheden moet houden die voor bromfietsen gelden. Op de rijbaan mag maximaal 45 km/uur worden gereden, op het fietspad buiten de bebouwde kom maximaal 40 km/uur en op het fietspad binnen de bebouwde kom maximaal 30 km/uur.

Uiteraard is de WA-verzekering van de high speed e-bike vanaf 2017 ook een bromfietsverzekering.