De stichting Schadegarant is een samenwerkingsverband van een aantal verzekeraars die tot doel heeft om de schadelast voor autoschades te verminderen en de kwaliteit van het schadeherstel op een hoog niveau te houden of te brengen.
In dat kader heeft Schadegarant voor 2016 besloten haar netwerk met 139 garages te verkleinen. De stichting heeft de garages de mogelijkheid gegeven mee te dingen naar deelneming in de groep maar natuurlijk is niet iedereen door de selectie gekomen.
Wat waren de voordelen van het inschakelen van een bij Schadegarant aangesloten garage?
- Verlaging van het eigen risico met 50-100%.
- Geen expertise meer nodig, behalve bij total loss
- Focwa garantie op de reparatie
- Gratis huurauto gedurende de reparatie
Wat heeft dat voor gevolgen voor u?
Mogelijk is uw garage waar u de schadereparaties eerder heeft laten verrichten, nu geen deelnemer meer. Dat houdt in dat de verzekeraar bij de schade-afwikkeling door dat bedrijf een andere methode volgt dan tot nog toe het geval was.
Zo zal het eigen risico weer volledig van toepassing zijn en krijgt u niet zondermeer een gratis huurauto. Natuurlijk zijn er garages die uit eigen beweging deze voordelen weer goedmaken maar u heeft er geen “recht” meer op.
Daarbij moet u in de polis kijken, of overleggen met uw verzekeringsadviseur, of u wel bij een niet-aangesloten garage mag laten herstellen. Er zijn namelijk steeds meer verzekeraars die de premie trachten laag te houden door de verzekerde te verplichten om de schade te laten repareren bij een aangesloten Schadegarantreparateur. Als u toch een andere garage kiest kan dat financieel forse gevolgen hebben.
Natuurlijk is het systeem van Schadegarant nog steeds landelijk dekkend, er zijn immers nog steeds 450 bedrijven die aangesloten zijn.