Op verzoek van de Tweede Kamer keert de zogenoemde Pensioenknip tijdelijk terug. De Pensioenknip maakt het mogelijk een pensioenuitkering op te knippen in een direct ingaande tijdelijke uitkering en een daarop aansluitende levenslange uitkering.
In 2013 is de (eerdere) tijdelijke regeling Pensioenknip geëvalueerd. Toen werd besloten de regeling niet te verlengen, omdat deze niet het beoogde doel bereikte. Er maakten slechts weinig mensen gebruik van de Pensioenknip en als gevolg van de dalende rente hadden ze geen profijt van het opknippen van hun pensioenuitkering.
Staatssecretaris Klijnsma heeft dit voorjaar maatregelen aangekondigd voor het optimaliseren van premieovereenkomsten. De Tweede Kamer vraagt haar aandacht te schenken aan de mensen die op het punt staan hun pensioenkapitaal om te zetten in een levenslange uitkering en daarbij nadeel ondervinden van de lage rentestand. De Kamer vroeg Klijnsma voor deze mensen een overbruggingsmaatregel te treffen in aanloop naar de inwerkingtreding van het nieuwe beleid. Klijnsma heeft nu toegezegd de Pensioenknip tijdelijk opnieuw open te stellen. Toepassing van de Pensioenknip is mogelijk als de pensioendatum voor 1 januari 2017 ligt.
Beleggen in uitkeringsfase
Het nieuwe beleid heeft tot doel deelnemers met een premieovereenkomst in staat te stellen om met de ingelegde premies "een beter verwacht pensioenresultaat te realiseren". Dit is mogelijk door deelnemers niet te verplichten op de pensioendatum hun kapitaal om te zetten in een vaste uitkering. Keerzijde is wel dat de deelnemers ook in de uitkeringsfase beleggingsrisico's blijven lopen. "Het geoptimaliseerde wettelijk kader voor premieovereenkomsten moet een nieuw evenwicht bieden tussen contractsvrijheid en bescherming", aldus Klijnsma.
Zinvol?
Of het in uw situatie zinvol is om gebruik te maken van de pensioenknip is de vraag. Daarvoor heeft u gedegen advies nodig. Als u daar onderzoek naar wenst, kan ik u wijzen op daarvoor geëigende weg!