De officiële omnummertool voor IBAN-rekeningnummers is terug van weggeweest. Naar aanleiding van een besluit van de gezamenlijke banken is vanaf 15 juni de officiële tool OveropIBAN.nl gelanceerd. Deze tool rekent rekeningnummers om naar IBAN.
Achtergrond
Omnummertool IBAN
Met de invoer van IBAN in 2014 werd ook de online omnummertool gelanceerd. Deze is in april uit de lucht gehaald vanwege hoge kosten. Bovendien vonden banken het niet langer nodig, omdat de consument ondertussen op de hoogte moet zijn van de IBAN-nummers. In de praktijk bleek dit niet het geval. Consumenten hebben nog steeds moeite met het vinden van het IBAN. Daarnaast heeft het opheffen van de officiële omnummertool geleid tot de opkomst van frauduleuze omnummertools.
Fraude
In geval van een frauduleuze omnummertool wordt bij het omnummeren een verkeerd rekeningnummer getoond, waardoor de consument geld overmaakt naar de verkeerde begunstigde. Dit is mogelijk, omdat bij IBAN geen gebruik wordt gemaakt van een naam-nummer controle. Daarnaast nemen veel consumenten het nummer klakkeloos over, zonder te controleren of het klopt. Banken zijn niet aansprakelijk voor schade die volgt uit het gebruik van samengestelde of geconverteerde IBAN-nummers. Hierdoor kan de schade voor consumenten in de papieren lopen.
Schade foutieve overboekingen
Het IBAN is opgebouwd als een zelf-controlerend rekeningnummer. Dit gebeurt door middel van een wiskundige proef. Ondanks deze controle vinden gemiddeld 4.500 misbetalingen per maand plaats, zowel particulier als zakelijk, voor een gezamenlijk bedrag van 18 miljoen euro per maand. Reden genoeg voor de Consumentenbond en banken om gezamenlijk om tafel te gaan zitten om dit probleem aan te pakken.