Boerenkinderen rijden soms al wel voor hun 10e op de trekker van hun ouders. Op het erf en op de akkers mocht dat ook wel, maar op de openbare weg niet. En niet alle akkers liggen aaneengesloten aan het erf van de boer. De overheid heeft op een zeker moment geprobeerd de zaken te reguleren door invoering van een trekker-certificaat voor 16 en 17 jarigen. Geen echt rijbewijs maar toch een “certificaat voor vakbekwaamheid”. Het trekker-certificaat kon worden behaald bij een landbouwschool en was meer bedoeld voor veiligheidseisen die vanuit de ARBO-wetgeving gegeven waren.
Het was alleen voor de 16 en 17 jarigen. Als je 18 was mocht je zonder rijbewijs of certificaat met een tractor de openbare weg op.
Het doel van de overheid om te reguleren is de terugdringing van het aantal verkeersdoden. Overall gezien over alle voertuigen ging dat ook terug naar 50%. Bij ongelukken met trekkers is dat getal niet lager geworden. Dat was de reden dat de overheid toch naar het instrument van het rijbewijs greep.
Ieder die nu vanaf 16 jaar op de openbare weg met een trekker wil rijden, kan dat alleen als zijn trekker-certificaat voor 1-7-2016 wordt omgeruild voor een trekker-rijbewijs, of hij heeft alsnog zijn trekker-rijbewijs gehaald zoals we dat ook voor personenauto’s gewend zijn. Als men ouder dan 18 is, kan men op de trekker rijden met een gewoon B-rijbewijs dat voor personenauto’s geldt. Als u het B-rijbewijs verlengt, wordt het trekker-rijbewijs automatisch bijgeschreven, net als wanneer u nu een nieuw rijbewijs haalt.
De minimumleeftijd van 16 jaar is gebleven. De gedachte achter het rijbewijs is, als gezegd, terugdringing van het aantal verkeersdoden. Het was ook niet zo gek dat dat aantal niet terugliep bij trekkers. De jongeren waarom het ging hadden alleen geleerd hoe de trekker werkte, welke knop of pedaal waarvoor dient. Maar op de openbare weg moet je ineens verkeersinzicht hebben. En als je met een aanhanger vol mest rijdt, dan is het bochten maken op het land nog geen probleem, maar in het dorp op de juiste wijze de hoek om, is van een geheel andere orde. Tractoren rijden daarbij ook nog eens veel op binnenwegen. Daar rijden ook veel fietsers. Die kunnen gemakkelijk in de dode hoek komen. Dat moet je je als chauffeur terdege realiseren.
Laten we hopen dat deze maatregelen leiden tot beduidend minder verkeersslachtoffers.
Voor het omruilen van het trekker-certificaat naar een rijbewijs, kunt u informatie vinden op de site van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer).