Stormschade verzekerd?

De storm van afgelopen zaterdag heeft naar schatting minstens € 13 mln aan schade veroorzaakt. Door de harde wind en omvallende bomen hebben vooral opstal, inboedel en voertuigen van particulieren en bedrijven het moeten ontgelden. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie van het Verbond van Verzekeraars.

Schade aan landbouw en overheidseigendommen zijn door het Verbond nog niet meegenomen in deze eerste raming. Daarnaast is ook nog niet bekend hoeveel schade is ontstaan door afgelaste evenementen. De brancheorganisatie verwacht dan ook dat het bedrag verder zal toenemen. Het Verbond verwacht ook veel ‘uitgestelde claims’: “Veel Nederlanders zijn op vakantie en zullen pas later contact opnemen met hun verzekeraar.”

De ‘Julistorm’ is de derde grotere storm dit jaar. In januari zorgde een storm naar schatting voor enkele miljoenen euro’s schade, eind maart leidde een ‘Lentestorm’ tot circa € 10 mln aan uitkeringen voor verzekerden op hun opstal- en inboedelpolissen. In het onderzoeksrapport over klimaatverandering dat het Verbond afgelopen voorjaar uitbracht staat becijferd dat de stormschade in Nederland gemiddeld € 50 mln per jaar bedraagt.