Gebruik van dashcam voor vastleggen verkeersgebeurtenissen niet altijd positief

Steeds meer zie je dat mensen een dashcam in de auto hebben.  Deze camera die met een zuignap op de voorruit geplakt wordt, is vaak verkocht onder het verhaal dat u daarmee bewijs heeft hoe een schadegebeurtenis heeft kunnen ontstaan.  Ook asociaal weggedrag wordt er mee geregistreerd.

Het is de vraag of het wel zo handig is, zo´n dashcam.  In de eerste plaats is hij, net als de smartphone een grote afleider.  Het instellen of het richten van de camera op gebeurtenissen waarvan u denkt dat het handig is dat dit is vastgelegd op film, vraagt veel aandacht.  Aandacht die op de weg gericht behoort te zijn.  De kans dat u door uw aandacht op de dashcam zelf betrokken raakt bij een ongeval is niet denkbeeldig.

Daarbij is het onduidelijk of de filmbeelden als bewijs kunnen dienen.  Er kan namelijk op vrij eenvoudige wijze mee worden gemanipuleerd.  Of het resultaat dan nog sluitend bewijs vormt, valt dan te betwijfelen.

Verder moet je met het filmen van asociaal gedrag ook erg uitkijken.  Als de aso ziet dat u het filmt, is de kans zeker niet uitgesloten dat zijn gedrag zich op u richt.  Dat zal dan niet blijven bij een vriendelijke vraag waarom u het nodig vindt om hem of haar te filmen.